Travel Blog

Travel Blog

Sebuah blog peribadi pelancongan

Ads

Breaking

Friday, October 12, 2018

GAMBAR-GAMBAR MENARIK DI HO CHI MINH VIETNAM

October 12, 2018 0
GAMBAR-GAMBAR MENARIK DI HO CHI MINH VIETNAM
Salah satu aktiviti aku kalau melancong ialah mengetik gambar-gambar abstrak, aku tak minat nak ambil gambar manusia  dan jika ambil ia haruslah seni...heheheheh. Macam seni sangat..
Jom lihat sebahagian dari 450 gambar yang kami ambil sepanjang berada di Vietnam.

SILA BACA: 

Kisah Penuh Melancong Ke Ho Chi Minh Vietnam 5 Hari 4 Malam


DIAMBIL KETIKA BERADA DI KAPAL TERBANG, MASA NAK MENDARAT

SENI REKA BENTUK PERANCIS OPERA HOUSE

PATUNG PERINGATAN PEMIMPIN AGUNG VIETNAM HO CHI MINH
KAKAK DAN ISTERI BERPOSING 


OLD POST OFFICE


KELENGKAPAN BANCUHAN MADU VIETNAM



GAMBAR ABSTRAK 


GAMBAR YANG DIAMBIL ISTERI KU, DIA KATA TAK CANTIK. TAPI BILA  JADI BLACK AND WHITE..PEHHH


PEMANDU SAMPAN MEKONG

GAMBAR DIAMBIL DI MUZIUM PERANG VIETNAM

Thursday, October 11, 2018

Kisah Penuh Melancong Ke Ho Chi Minh Vietnam 5 Hari 4 Malam

October 11, 2018 0
Kisah Penuh Melancong Ke Ho Chi Minh Vietnam 5 Hari 4 Malam
Kisah Penuh Melancong Ke Ho Chi Minh Vietnam 5 Hari 4 Malam

Tamat sudah aktiviti melancong ke Vietnam, 5 hari 4 malam memang awesome. Ini kali pertama kali kami sini dan agak kelam kabut dari beberapa segi seperti pemilihan hotel, harga barangan Vietnam serta beberapa hal yang perlu kamu ketahui semuanya ada disini.

Hari Pertama di Vietnam - sila klik untuk baca detail

Hari Pertama kami datang awal ke Vietnam dalam pukul 8.15am ( kalau di Malaysia 9.15am)
Kami berjalan melihat bangunan seperti OLD POST OFFICE, OPERA HOUSE VIETNAM, MUZIUM PERANG, DATARAN HO CHI MINH serta makan tengahari disediakan oleh pemandu pelancong.

Untuk pengetahuan pemandu kami sediakan semua tiket dan 3 kali makan tengahari dengan jumlah RM400 seorang. Semuanya adalah personal tour tanpa campur dengan orang luar hanya kami berlima.
Sila baca intineri kami - Klik Disini

Hari Kedua di Vietnam - sila klik untuk baca detail

Hari kedua kami meneruskan Aktiviti ke Sungai Mekong, aktivti wajib jika kesana iaitu melihat pembuatan produk dari kelapa, pembelaan lebih madu, dengar nyanyian gadis Vietnam, paling dinanti menaiki sampan yang mendebarkan dan menaiki kereta kuda. Disana juga ada jual beg kulit original yang murah.

Selain itu kami singgah dua kedai membeli belah tudung khas untuk wanita...hehehe. Makanan tengahari juga disediakan.


Hari Ketiga di Vietnam - klik sini untuk detail

Hari ketiga kami meneruskan aktiviti ke Chu Chi Tunnel iaitu kawasan tinggalan peperangan Vietnam dahulu dimana terowong terkenal mereka sepanjang 500 kilometer serta mereka tunjukkan perangkap samar Vietnam. Kamu juga boleh menembak dengan bayaran serendah 60ribu dong untuk satu peluru.

Kemudian kami pergi membeli belah lagi, kali ini ke Linda Wholeseller iaitu menjual Baju Kurung serta baju Melayu. Makanan tengahari juga disediakan.

Hari Keempat Di Vietnam - sila klik sini untuk detail
Hari keempat ialah free and easy iaitu aktiviti bebas , kami meluangkan masa membeli belah di Pasar Ben Thant serta pasar malam di Kampung Melayu serta kawasan sekitarnya.
Sila baca pengalaman pahit membeli belah di Pasar Ben Thant.


Hari Kelima Di Vietnam - sila baca detail
Hari terakhir kami disini dan last minute shopping.


Buat pelancong pertama kali melancong ke Vietnam banyak sisi gelap yang kamu harus perhatikan. Kami menghadapi beberapa masalah tetapi semuanya dipermudahkan. Amin

Tips Melancong Ke Vietnam-- sil baca detailed.
1. Hati-hati booking hotel on line - aku kena tipu
2. Makanan Mahal
3. Jangan Naik Beca Atau Polish Kasut Atau Makan Kacang Rebus
4. Jangan Pegang Barang Kalau Tak Beli
5. Scam Oleh Pemandu Teksi
6. Pastikan Bagasi Di Beli Dengan Secukupnya - aku beli 20 kg tak cukup..


Selain itu pemilihan PEMANDU PELANCONG VIETNAM juga mat penting, ramai yang fasih berbahasa Melayu dan juga Islam. Pilihlah yang sesuai dan mudah untuk anda. Klik link saya jika berminat untuk menggunakan perkhidmatan mereka.


Selain itu pemilihan hotel juga amat penting, aku kerugian melebihi RM500 untuk berpindah ke hotel lain gara-gara tidak membuat penyelidikan yang betul. Boleh baca artikel aku mengenai luahan perasaaan aku ,,,hahahaha.
1. HOTEL SAIGONESE BOUTIQUE MENGECEWAKAN
2. ALAGON WESTERN HOTEL VIETNAM - pilihan terbaik untuk anda

Kesimpulannya Vietnam adalah syurga membeli belah untuk WANITA...hahahhahaa.


Wednesday, October 10, 2018

HARI KELIMA DI HO CHI MINH VIETNAM

October 10, 2018 0
HARI KELIMA DI HO CHI MINH VIETNAM
HARI KELIMA DI VIETNAM
Hari ini adalah hari terakhir kami disini setelah 5 hari berhempas pulas duduk di Vietnam.

A great memory and a great place to visit. Jika anda bertujuan melawat kawasan pelancongan, Ho Chin Minh memberikan kepuasan melancong. Dari Sungai Mekong hingga ke Chu Chi Tunnel semua memberi pengalaman yang terbaik.

Jika anda ingin membeli belah. Ho Chi Minh merupakan syurga membeli belah tapi hanya fabrik seperti tudung/ telekung dan baju. Memang cukup murah dan berkualiti. Lain- lain agak mahal.

Tujuan kita melancong ialah melihat budaya sesuatu bangsa. Itu tujuan aku jika melancong. Bukan minat sangat pun shopping mopping ini. Tapi sebaliknya untuk wife aku...hihihihi.

Vietnam adalah tempat godaan terbaik untuk wanita.  Aku rasa semua pompuan akan terjerumus dalam kancah berbelanja sesuka ati jika ke Vietnam..ahaks.

Masa nak balik kami membeli bagasi tambahan sebab bagasi kami agak berat dan memang berta. Kami kena bayar 40USD untuk tambahan 20 kg...rugi lagi...


Walau apapun, Vietnam telah tertulis dalam diari aku negara yang telah aku lawati.
Syukur alhamdulilah mak aku sihat dan aktiviti ini adalah aktiviti pertama aku dan adik beradik..amin

Baca : Kisah Penuh Melancong Ke Ho Chi Minh Vietnam 5 Hari 4 Malam

HARI KELIMA DI VIETNAM



HO CHI MINH VIETNAM SYURGA MEMBELI-BELAH

October 10, 2018 0
HO CHI MINH VIETNAM SYURGA MEMBELI-BELAH

Jika anda berada di Vietnam, tak sah kalau anda tidak membeli- belah. Terutama peminat tudung Neelofa, duck atau Bokita. Malahan telekung Siti Khadijah juga ada.

Jika di Malaysia semua jenama diatas harganya beratus ringgit tapi di Vietnam ia berharga hanya belasan ringgit sahaja. Mahu tak gile perempuan bertudung borong semua tudung yang ada kat kedai.

Tak terkecuali juga wife aku yang eksited bila bershopping. Kau tengok pun takut..wehhhh.


Sepanjang kami berada di Vietnam, pemandu pelancong kami membawa kami 5 tempat membeli belah seperti di Linda Wholesale.

Belum lagi termasuk kedai- kedai semasa kami ke Mekong dan Chu Ci Tunnel.


Belum lagi dikira tawaf pasar malam Be That dan juga semua kedai di Kampung Melayu. Anda tidak boleh lari dari godaan shopping ni.

Dalam banyak- banyak shopping aku pergi, Pasar Ben Thant adalah paling teruk dengan harga yang melampau. Memang ia popular tapi ada banyak pilihan lain yang lebih murah.

Kepada sesiapa yang membawa isteri ke Vietnam. Siap sedia ribuan ringgit terbang membeli- belah....hahahaha. Di bawah ini koleksi barangan yang dibeli oleh kami. Tudung jumlah tak terkira. TShirt adalah dalam 10 helai..

Baca : Kisah Penuh Melancong Ke Ho Chi Minh Vietnam 5 Hari 4 Malam