Travel Blog

Travel Blog

Sebuah blog peribadi pelancongan

Ads

Breaking

Thursday, January 23, 2020

Naracard Memudahkan Perjalanan Anda Ke Korea

January 23, 2020 0
Naracard Memudahkan Perjalanan Anda Ke Korea

Naracard

Masih lama lagi nak Pulau Jeju iaitu pada bulan September tapi aku punya lorat macam nak pergi bulan depan..hehehe.

Kenapa aku lorat sebab kali ini aku tak mahu pakai pemandu pelancong tapi nak bawa kereta sendiri.

Itu sebab aku kena plan dengan betul perjalanan intineri aku dan paling penting tak mahu sesat. Nanti aku share apa yang aku buat.

Kali ni aku nak cerita tentang guide card untuk pelancong kalau ke Korea. Disebabkan aku akan ke Jeju maka aku beli kad tour Jeju ler. Ia ada juga jual untuk Seoul atau Busan dan sebagainya.


Naracard

Apa yang bestnya kad ni untuk aku ialah ia ada kod bar untuk kita scan secara automatik route ke tempat tersebut. Kau scan dan gunakan aplikasi Kakaomap dan terus ia tunjukkan map. Tadi aku scan tak dapat apa-apa sebab jarak lokasi ialah 4,000km..hahahaha. 
Sampai kat Jeju nanti boleh ler. 

Sekarang ni aku hanya scan tempat yang aku rasa best dan savekan  dalam Kakaomap. Nanti senang.

Selain itu ia juga kasi beg untuk letakkan kad yang kiut. So kau masukkan kad yang kau nak pakai sahaja. 

Naracard

Kat atas itu adalah beg yang dia orang kasi. Kalau anda berminat anda boleh pergi ke website mereka. Mula-mula aku takut gak kena tipu tapi harga dia dalam RM40 aku bayar jer. Tawakkal jer..

Rupanya ia yang benar. Dan testimoni mereka pun baik-baik sahaja..

Tuesday, January 14, 2020

Siatem F.A.C.E.S Air Asia tanpa perlu dokumen

January 14, 2020 0
Siatem F.A.C.E.S Air Asia tanpa perlu dokumen

Sistem Fast Airport Clearance Experience System (FACES) telah dilancarkan pada Februari 2018 yang lepas.
Merupakan sistem daftar masuk layan diri yang menggunakan teknologi pengecaman wajah untuk mengenal pasti wajah penumpang yang telah berdaftar di pintu pelepasan, membolehkan mereka menaiki penerbangan tan perlu mengemukakan sebarang dokumen perjalanan.
Pada fasa awal, ia lebih tertumpu kepada pendaftaran penerbangan serta proses menaiki pesawat dan pada ketika itu, FACES tidak digunakan untuk memproses urusan berkaitan pasport dan imigresen.
Melalui ciapan di Twitter CEO AirAsia Group, Tan Sri Tony Fernandes, anda kini boleh mendaftar wajah pada aplikasi AirAsia di telefon pintar (sebelum ini menggunakan kiosk khas). Untuk melakukannya, pergi ke bahagian profil pada aplikasi dan paparan akses menu My FACES bagi daftar wajah serta pasport.
Best kan...maauk tak payah nam tunjuk dokumen pelbagai. Tunjukkan muka hensem kau semua setel..hehehe.

Monday, December 30, 2019

CARA MEMBANCUH KOPI VIETNAM

December 30, 2019 0
CARA MEMBANCUH KOPI VIETNAM
CARA MEMBANCUH KOPI VIETNAM
Jika anda melancong ke Vietnam, adalah satu kerugian jika anda tidak merasa kopi Vietnam. Pendapat peribadi say akopi Vietnam sekali minum sudah pasti anda mahu lagi.

Menurut desas desus, kopi Vietnam yang terbaik adalah di Dalat. Aku tak pasti kerana aku minum kopi Vietnam ini di Ho Chi Minh dan di Mui Nei sama sahaja iiatu kesedapannya.

Boleh ketagih kalau minum kopi Vietnam ini, rasanya yang lemak dan padu memang terangkat kalau kau peminat kopi. Serius!! Aku dua kali ke Vietnam dan kopi Vietnam memang aku takkan lepaskan kalau ke sana. Termimpi-mimpi kalau tak minum kopi Vietnam ni..hahahahaha.

Kalau anda tiba di Vietnam, mahu bawa pulang kopi Vietnam saya cadang beli yang serbuk sebab kalau pack 3 in 1 tak sodap langsung. Tapi pastikan beli serbuk kopi penapisnya. Orang Vietnam kata kopi Vietnam ini ialah kopi tunggu. Sebab anda kena tunggu sikit-sikit kopi tu turun dari penapis. Boleh hilang sabar. Susu yang digunakan di Vietnam beza dengan kita tapi sudah cukup kalau guna susu pekat Malaysia, tetap terangkat!!

Harga kopi Vietnam ini tak mahal. Kalau dalam 500 gram serta penapis dalam RM13, itu paling mahal ler tu. Macam mana nak bancuh, itu kau orang kena tengok video aku kat bawah ni. Ada tekniknya bukan suka-suka jer. Bini aku pandai bancuh kopi Vietnam ni.

CARA MEMBANCUH KOPI VIETNAM
Contoh satu set kopi Vietnam. tak termasuk cawan yerr








Monday, December 16, 2019