Travel Blog

Travel Blog

Sebuah blog peribadi pelancongan

Ads

Breaking

Saturday, January 25, 2020

PERBELANJAAN AWAL KE PULAU JEJU VS PAKEJ

January 25, 2020 0
PERBELANJAAN AWAL KE PULAU JEJU VS PAKEJ


Persiapan Melancong ke Pulau Jeju berjalan dengan lancar. Cuma kali ini saya dan isteri merancang tempat pelancongan sendiri tanpa pemandu pelancong. Ini kerana di Korea Selatan terutama di Pulau Jeju mempunyai sistem pengangkutan yang baik. Kami merancang menggunakan perkhidmatan kereta sewa di sana. Total hari kami disana ialah 6H5M.


Setakat hingga hari ini perbelanjaan kami ke Pulau Jeju ialah.


1. Tiket kapal terbang : RM 2423 ( untuk dua orang)

Bermakna seorang ialah RM1211 tapi masa balik kami menaiki Premium Flatbed. Dengan harga yang murah tapi kami dapat merasa menaiki Bisnis Kelas..

2. Hotel : RM923 untuk 2 hotel

Hotel yang kami tempah ialah di Jeju City dan Seogwipo. Tujuannya ialah memudahkan masa untuk berjalan disana. Hotel di Jeju 3star dan di Seogwipo 4 Star.

3. Sewa Kereta: Sehari RM157 X 5 hari = RM785.

Harga ini adalah harga yang paling maha setakat ini tapi ia milik syarikat Malaysia. Boleh dapat murah tapi saya kena fikirkan dahulu.

4. Minyak kereta; RM160

Ini anggaran melalui pembacaan aku di blog-blog ynag menyewa kereta di sana. Untuk pengetahuan semasa kita sewa kereta di sana, mereka akan berikan minyak penuh dan masa pulang kita kena isi minyak penuh gak.

5. Lesen antarabangsa : RM150

Kena ambil di JPJ untuk lesen antarabangsa.

TOTAL KOS KAMI IALAH : RM5652 untuk 2 orang. Kalau seorang bermakna RM2826 untul 6H5M.

Kami cuba bandingkan dengan harga pakej paling murah ialah :



Menurut kata iklan ini All In termasuk kapal terbang terlebih RM64 dari budget asal kami. Tapi cuba lihat berapa hari iaitu 4H3M dan hanya satu bandar sahaja.

Satu lagi ianya pakej berkumpulan dan kami hanya berdua sahaja. Selain itu hotel yang disediakan ialah 3 bintang.


Pakej kedua 5H4M dengan nilai RM3097. Itulah harga paling murah dan budget. Ia hanya lebih RM271 dari harga kami.

Harga yang berbaloi tapi dengan budget sudah semestinya hotel 3 bintang. Dan kawasan yang dibawa bukan semua kawasan. Dan juga ia pakej kumpulan.

Untuk saya selagi harga yang ditawarkan pihak lain lebih mahal maka aku akan teruskan. Walaupun dari segi kasar harga yang ditawarkan nampak tak banyak beza namun jika dilihat detail memang cukup besar.

Kami melancong selama 6H5M di Pulau Jeju. Tawaran yang paling tinggi pun 5H4M.

Kami menaiki kapal terbang masa pergi hanya seat biasa tapi masa balik kami naik Bisnis kelas. Kalau aku tak pilih maka harga lagi flight lagi murah.


Diatas ialah makanan dan jumlah bag kami serta insuran untuk penerbangan kami.

Selain itu hotel kami pun agak mewah. Bukan saya kata nak berlagak. Kalau kami pilih hotel lagi murah maka kos kami mungkin murah lagi. Kami pilih hotel 3 atau 4 bintang sebab soal keselamatan dan nak merasa. Kalau di Malaysia hotel 4 bintang ni mahal..hehehe.




Kamu boleh kamu boleh check bintang yang diberikan oleh pelanggan hotel ni.


Manakala untuk kereta sewa kami pilih syarikat atas ini. Ada beberapa blogger mencadangkan beberapa syarikat kereta lain tapi buat masa ni kami pilih yang ni dahulu.

Mahal sedikit tapi aku rasa yakin dengan syarikat anak Malaysia.

Inilah budget kami untuk persiapan awal ke Pulau Jeju. Boleh dikurangkan tapi aku bawa isteri maka aku tak mahu terlalu murah biarlah ia dalam medium kos.

Kalau ikut kawan-kawan mungkin boleh dapat murah lagi. Sekali lagi soal keselamatan saya dan isteri lebih penting.

Cuma sekarang agak risau macam mana nak bawa kereta sebelah kiri. 
Kalau tempat pelancongan aku dah buat map berapa lama tempat destinasi kami dan kami juga ada beli kad guide Naracard. 



Atas ni ialah lokasi gps yang aku surf dan siap sedia di Malaysia.


Kakaomap juga aku donlod dan save area yang aku nak pergi. Senang nanti.

Thursday, January 23, 2020

Naracard Memudahkan Perjalanan Anda Ke Korea

January 23, 2020 0
Naracard Memudahkan Perjalanan Anda Ke Korea

Naracard

Masih lama lagi nak Pulau Jeju iaitu pada bulan September tapi aku punya lorat macam nak pergi bulan depan..hehehe.

Kenapa aku lorat sebab kali ini aku tak mahu pakai pemandu pelancong tapi nak bawa kereta sendiri.

Itu sebab aku kena plan dengan betul perjalanan intineri aku dan paling penting tak mahu sesat. Nanti aku share apa yang aku buat.

Kali ni aku nak cerita tentang guide card untuk pelancong kalau ke Korea. Disebabkan aku akan ke Jeju maka aku beli kad tour Jeju ler. Ia ada juga jual untuk Seoul atau Busan dan sebagainya.


Naracard

Apa yang bestnya kad ni untuk aku ialah ia ada kod bar untuk kita scan secara automatik route ke tempat tersebut. Kau scan dan gunakan aplikasi Kakaomap dan terus ia tunjukkan map. Tadi aku scan tak dapat apa-apa sebab jarak lokasi ialah 4,000km..hahahaha. 
Sampai kat Jeju nanti boleh ler. 

Sekarang ni aku hanya scan tempat yang aku rasa best dan savekan  dalam Kakaomap. Nanti senang.

Selain itu ia juga kasi beg untuk letakkan kad yang kiut. So kau masukkan kad yang kau nak pakai sahaja. 

Naracard

Kat atas itu adalah beg yang dia orang kasi. Kalau anda berminat anda boleh pergi ke website mereka. Mula-mula aku takut gak kena tipu tapi harga dia dalam RM40 aku bayar jer. Tawakkal jer..

Rupanya ia yang benar. Dan testimoni mereka pun baik-baik sahaja..

Tuesday, January 14, 2020

Siatem F.A.C.E.S Air Asia tanpa perlu dokumen

January 14, 2020 0
Siatem F.A.C.E.S Air Asia tanpa perlu dokumen

Sistem Fast Airport Clearance Experience System (FACES) telah dilancarkan pada Februari 2018 yang lepas.
Merupakan sistem daftar masuk layan diri yang menggunakan teknologi pengecaman wajah untuk mengenal pasti wajah penumpang yang telah berdaftar di pintu pelepasan, membolehkan mereka menaiki penerbangan tan perlu mengemukakan sebarang dokumen perjalanan.
Pada fasa awal, ia lebih tertumpu kepada pendaftaran penerbangan serta proses menaiki pesawat dan pada ketika itu, FACES tidak digunakan untuk memproses urusan berkaitan pasport dan imigresen.
Melalui ciapan di Twitter CEO AirAsia Group, Tan Sri Tony Fernandes, anda kini boleh mendaftar wajah pada aplikasi AirAsia di telefon pintar (sebelum ini menggunakan kiosk khas). Untuk melakukannya, pergi ke bahagian profil pada aplikasi dan paparan akses menu My FACES bagi daftar wajah serta pasport.
Best kan...maauk tak payah nam tunjuk dokumen pelbagai. Tunjukkan muka hensem kau semua setel..hehehe.

Monday, December 30, 2019

CARA MEMBANCUH KOPI VIETNAM

December 30, 2019 0
CARA MEMBANCUH KOPI VIETNAM
CARA MEMBANCUH KOPI VIETNAM
Jika anda melancong ke Vietnam, adalah satu kerugian jika anda tidak merasa kopi Vietnam. Pendapat peribadi say akopi Vietnam sekali minum sudah pasti anda mahu lagi.

Menurut desas desus, kopi Vietnam yang terbaik adalah di Dalat. Aku tak pasti kerana aku minum kopi Vietnam ini di Ho Chi Minh dan di Mui Nei sama sahaja iiatu kesedapannya.

Boleh ketagih kalau minum kopi Vietnam ini, rasanya yang lemak dan padu memang terangkat kalau kau peminat kopi. Serius!! Aku dua kali ke Vietnam dan kopi Vietnam memang aku takkan lepaskan kalau ke sana. Termimpi-mimpi kalau tak minum kopi Vietnam ni..hahahahaha.

Kalau anda tiba di Vietnam, mahu bawa pulang kopi Vietnam saya cadang beli yang serbuk sebab kalau pack 3 in 1 tak sodap langsung. Tapi pastikan beli serbuk kopi penapisnya. Orang Vietnam kata kopi Vietnam ini ialah kopi tunggu. Sebab anda kena tunggu sikit-sikit kopi tu turun dari penapis. Boleh hilang sabar. Susu yang digunakan di Vietnam beza dengan kita tapi sudah cukup kalau guna susu pekat Malaysia, tetap terangkat!!

Harga kopi Vietnam ini tak mahal. Kalau dalam 500 gram serta penapis dalam RM13, itu paling mahal ler tu. Macam mana nak bancuh, itu kau orang kena tengok video aku kat bawah ni. Ada tekniknya bukan suka-suka jer. Bini aku pandai bancuh kopi Vietnam ni.

CARA MEMBANCUH KOPI VIETNAM
Contoh satu set kopi Vietnam. tak termasuk cawan yerr