Travel Blog

Travel Blog

Sebuah blog peribadi pelancongan

Ads

Breaking

Monday, April 22, 2019

ENCORE MELAKA DESIGN

April 22, 2019 0
ENCORE MELAKA DESIGN
Encore Melaka theatre is a landmark of contemporary architecture in Melaka, hiding inside its six centuries of Melaka history. The chief architect of Encore Melaka theatre is Mr Wang Ge from Beijing Institute of Architectural Design (BIAD) – renowned as a technological research center of informatization architecture design and construction in Beijing.
Since its inception in 1949, BIAD has become a force to be reckoned with. Their architectural designs have pushed the envelope of aesthetic and engineering design. To feature a multi-ethnicity and cultural diversity of Melaka, Wang Ge designed an uncomplicated yet sophisticated theatre. He believes less is more.
The theatre comprises of blue and white, colours of purity and eternity. The simplicity of Encore Melaka theatre reflects the unpretentious society inviting the world to the compelling story of Melaka. Audiences are welcomed by an organic canopy entrance leading to a blue foyer – the marker of the main façade – covering with porcelain tiles. Different shade of blues adds finishing touches that bring spaces to life. It is a metaphor for Melaka’s multiculturalism where they would mingle and naturally merge into a united society as a whole. The rich atmospheric ambiance of the interior facade is a preamble of the fullness of Encore Melaka performance.

“Encore Melaka muncul hasil kajian sejarah, budaya dan ketamadunan masyarakat Melaka yang dijayakan selama dua tahun dan diarahkan oleh Ketua Penerbit terkenal dari China, Wang Chaoge manakala pelakonnya pula terdiri daripada artis tempatan yang bekerja tetap dengan syarikat ini.
“Ruang teater ini mampu menempatkan 2,000 penonton dalam satu-satu masa dan sudah pasti sepanjang pementasan itu, pengunjung akan terhibur dengan aksi koreografi dan permainan cahaya yang dicipta menggunakan teknologi digital,
Jika ke Melaka jangan lupa menyaksikan teater susur galur sejarah Melaka. Disini aku juga ingin menunjukkan kebijaksanaan arkitek bangunan Encore Melaka. Jika tak nak masuk tak per, tapi bolehlah bergambau di sekitar bangunan ini.
Jom lihat gambar yang aku amik:

ENCORE MELAKA DESIGN
PANDANGAN TEPI BANGUNAN INI

ENCORE MELAKA DESIGN
BOLEH AMIK GAMBAU HANTU ..hahahaha
ENCORE MELAKA DESIGN

ENCORE MELAKA DESIGN

ENCORE MELAKA DESIGN

Thursday, April 11, 2019

FREE SEAT PENANG MELAKA UNTIL 21 APRIL 2019

April 11, 2019 0
FREE SEAT PENANG MELAKA UNTIL 21 APRIL 2019
FREE SEAT PENANG MELAKA UNTIL 21 APRIL 2019

DID YOU KNOW AirAsia is now flying to Melaka?
We are now offering FREE SEATS* to Melaka from Penang.
Book now till 21 April 2019 and travel from 1 July 2019 – 2 June 2020.
JOM ORANG PENANG, DATANG KE MELAKA MENAIKI AIR ASIA.


Monday, April 1, 2019

GAMBAR KOLEKSI MEDAN

April 01, 2019 0
GAMBAR KOLEKSI MEDAN

HOTEL GRAND ANTARES MEDAN

April 01, 2019 0
HOTEL GRAND ANTARES MEDAN
HOTEL GRAND ANTARES MEDAN
Penginapan terakhir kami ialah di Medan di Hotel Grand Antares Indonesia yang terletak di tengah-tengah kota Medan.

Hotel Grand Antares Indonesia ini 4 bintang dari booking web page. Perkara pertama yang aku lihat biliknya agak kecil berbanding 2 hotel lain yang kami tinggal. Jika ditambah dengan katil tambahan, memang sempit.

Persepsi pertama aku tentang hotel ini ialah TV tidak berfungsi. Terpaksa beritahu pada pihak hotel memeriksanya dan akhirnya berjaya. Tapi sekali lagi yang aku katakan, persepsi pertama dah buat aku memberi komen yang kurang enak.

Bellboy hotel ini agak lembab, masa kami hendak menuju ke hotel. Bellboy tiada dan kami angkat sendiri beg. Walaupun beg tak berat tapi sebagai hotel yang berprestij, benda macam ni tak boleh dipandang enteng.

Selain itu semua perkhidmatan seperti air minuman dan mandi air panas berfungsi dengan baik. Malah kami juga meminta bantal tambahan dengan cepat kami dibantu.

Masalah TV juga cepat mereka datang dan uruskan. Kami tak perlu menunggu lama untuk pihak teknikal mereka datang membantu.
HOTEL GRAND ANTARES MEDAN

HOTEL GRAND ANTARES MEDAN


HOTEL GRAND ANTARES MEDAN


HOTEL GRAND ANTARES MEDAN