Travel Blog

Travel Blog

Sebuah blog peribadi pelancongan

Ads

Breaking

Tuesday, April 14, 2020

KERUGIAN PEMBATALAN PENERBANGAN KE JEJU PADA SEPTEMBER 2020

April 14, 2020 0
KERUGIAN PEMBATALAN PENERBANGAN KE JEJU PADA SEPTEMBER 2020
Admin telah membuat keputusan untuk membatalkan penerbangan ke Jeju Korea Selatan pada bulan September ini. Pada pendapat admin, masa tidak sesuai untuk admin melancong ke luar negara mengikut situasi dunia ketika ini. Admin pasti akan mengalami kerugian yang agak besar terutama harga tiket penerbangan yang mencecah lebih RM2K.




Admin kerugian RM378 sebab tempahan hotel ini telah siap dibayar melalui Booking.com. Admin pun tak tahu pembayaran telah ditolak melalui kredit kad admin. Rugi ler ini..huhuhu

Admin bernasig hotel satu lagi berjaya di batalkan kerana ia mempunyai masa yang panjang untuk dibatalkan. Tak rugi admin.



Harga tiket kapal terbang ini yang tak tahan sangat ini. Dimana harga flight ialah RM2523. Kalau untuk penerbangan ke Korea admin boleh menggunakan 2 option iaitu Credit Account yang bertahan selama 365 hari sebelum lupus. Dimana wang harga tiket dimasukkan dalam akaun Air Asia admin dan admin boleh gunakan pada bila-bila masa untuk melancong. Tapi masalahnya ialah 365 hari sahaja.

Kalau admin buat sekarang, admin boleh gunakan sampai bulan April 2021. Kalau tak ianya akan terbakar kosong...huhuhuhuhu. Tapi cepat ler kalau guna Ava.

Admin masih boleh refund kalau melancong ke Korea tapi admin mesti pergi laman web AllStar dimana nak menunggu ialah 1 jam. Admin digalakkan buka laman web live chajt All Star sampai wakil Air Asia melayan anda. Pandai betul Air Asia ini yer..

KERUGIAN PEMBATALAN PENERBANGAN KE JEJU PADA SEPTEMBER 2020
Dah tunggu 1 jam ini..huhuhuhuhu
Admin boleh re-fund 100% sebab admin pergi bulan September 2020.




Admin sekarang berpikir nakpilih option mana ini..Janji jangan rugi 

AIR ASIA MENAWARKAN "CREDIT ACCOUNT" UNTUK CANCEL PENERBANGAN ANDA

April 14, 2020 0
AIR ASIA MENAWARKAN "CREDIT ACCOUNT" UNTUK CANCEL PENERBANGAN ANDA
Tempoh hari Tony Fernandes ada memberitahu bahawa Air Asia tiada kemampuan untuk membatar semula mana-mana penerbangan yang dibatalkan. 
Tetapi ia telah mengumumkan method lain iaitu Credit Account dimana pembayaran semula akan dimasukkan di dalam akaun Air Asia anda. 

Dimana anda boleh menggunakan semula nilai baki tersebut bila anda mahu melancong pada masa akan datang. Pada pendapat admin ini adalah lagi baik daripada tidak mendapat re-fund.


What is a Credit Account?

The amount spent on your flight booking will be reimbursed to you as a Credit Account for you to make future bookings with AirAsia. It will be available in your BIG Member account under the “Credit Account” option 
in the same currency which was used to pay for your flight booking.

Once you have logged in to your BIG Member account on airasia.com, select “Credit Account” from the menu and you will be able to see the balance if any.



​​​​​Who will receive the Credit Account?

The Credit Account will only be reimbursed to the BIG Member who is either the payee of the booking or the guest who is travelling. 

For example, if Tony has booked a flight for himself and his buddies Riad and Ben in one booking, the Credit Account equivalent to the amount spent on this booking will be issued to Tony’s BIG Member account should the booking be cancelled for valid reasons. 

Credit Account is non-transferrable once issued, therefore Tony will not be able to transfer any of his Credit Account amount to Ben or Riad once he has received it.  




Why Credit Account?

Why not? It is faster to receive, has a longer validity and easier to use!

 
> Faster to receive 

As long as we have your BIG Member ID (which is the email address used to register for your BIG member), your Credit Account will be issued between 5 to 10 days to your BIG Member account upon confirmation by AVA.

You will also receive an email notification once the Credit Account is issued. 


> Longer validity period 

A Credit Account gives you the flexibility to make future bookings at any time, for any destination and any flight time of your choice, even during the peak travel season or AirAsia BIG Sale as long as the flight schedule is published on airasia.com, with a validity of up to 365 days from the date the Credit Account is issued into your BIG Member Account


There are two different types of validity period as follows, and you will be able to see the validity of your Credit Account once you have logged in to your BIG Member account:

  • 365 calendar days validity* if Credit Account was issued due to COVID-19 travel disruptions
  • 90 calendar days validity* for requests related to an inability to travel due to medical reasons. Please see here for more information. 

 > Easier to use
 
Once you have received the Credit Account, you can log on to airasia.com anytime to book for your next flights with us. 
 
Credit Account can be used to pay for your flight booking, including the flight fares, baggage allowances, seat selections, inflight meals, insurance, government taxes and fees and other optional services. 
 
If your Credit Account balance is insufficient, simply use other payment options available to pay for the remaining balance. 



Where can I find my Credit Account?
 
Step 1 -  Log in to your BIG Member account on airasia.com using your BIG Member ID (registered email address). 

Step 2 - Click on your membership account tab (where your name is displayed) and select “My Account” from the drop-down menu. 
 
Step 3 - Select “Credit Account”
Your Credit Account balance will be displayed here. 

 
AIR ASIA MENAWARKAN "CREDIT ACCOUNT" UNTUK CANCEL PENERBANGAN ANDA
 

 
How to use my Credit Account?
 
Step 1 -  Log in to your BIG Member account on airasia.com using your BIG Member ID (registered email address) 

Step 2 - Book your flights, choose any destination, any flight time, any date, and add any optional services you would like.

Step 3 - When you arrive at the payment page, select “Credit Account” as the payment option and your Credit Account balance will be displayed as follows.
 

AIR ASIA MENAWARKAN "CREDIT ACCOUNT" UNTUK CANCEL PENERBANGAN ANDA

 
Step 4: Select “Purchase” to confirm your payment. 
 
If the Credit Account balance is insufficient, simply use other payment options available to pay for the remaining balance, e.g. BigPay, credit card or online banking.
 
If the Credit Account balance is more than the amount payable, then the remaining balance of the Credit Account can be retained for the next flight booking until the end of its validity.  

LOCKDOWN COVID-19 BERMAKNA TRAVEL BLOGGER TIADA KERJA

April 14, 2020 1
LOCKDOWN COVID-19 BERMAKNA TRAVEL BLOGGER TIADA KERJA
LOCKDOWN COVID-19 BERMAKNA TRAVEL BLOGGER TIADA KERJA

Satu dunia kini membuat lockdown semenjak pandemik COVID-19. Admin pun tak sangka COVID-19 begitu serius hingga satu dunia kini lockdown.

Lockdown bermakna penggerakan manusia dari satu tempat ke satu tempat yang lain didunia ini akan terbatas. Malah apabila lockdown, anda tidak boleh memasuki sesebuah negara dan anda sendiri tidak boleh ke negara orang malah melancong di dalam negeri sendiri.

Hebatkan COVID-19 ini. Perkara pertama yang ia bunuh ialah industri pelancongan dan seangkatanya seperti industri hotel, penerbangan serta pemandu pelancong. Malah kaki travel juga akan terbantut untuk berjalan pada tahun 2020 ini dan mungkin hingga tahun 2021.

Admin bernasib baik sempat melancong ke Medan pada awal bulan Mac dan bersyukur tiada apa-apa yang berlaku. Admin memang tak sangka hebat betul penangan COVID-19 ini.

Pada tahun 2020 ini admin mempunyai 2 lagi perancangan pelancongan iaitu ke Jeju dan Chiang Mai dan nampaknya terpaksa dibatalkan gara-gara COVID -19 ini. Malaysia hampir selesai COVID-19 ini tetapi beberapa negara lain masih lagi berhempas pulas melawan COVID-19 ini.

Admin masih boleh membatalkan tempahan hotel dan pemandu pelancong tetapi tiket kapal terbang nampak gaya terpaksa dilupuskan begitu sahaja kerana admin tahu syarikat penerbangan tak mampu nak bayar re-fund.

Jangan cari penyakit dalam masa sekarang ini, COVID-19 ini bukan calang-calang punya virus. Ia dah membunuh hampir beratus ribu penduduk dunia. STAY AT HOME adalah langkah yang terbaik buat semua masyarakat dunia sekarang ini.

Janganlah kita menjadi kluster obersea yang membawa penyakit ini ke Malaysia sekali lagi. Nasihat admin batalkan semua perancangan anda pada tahun ini dan stay at home. Walau pun hati ini membuak-buak ingin melancong tetapi tahun 2020 bukanlah tahun yang terbaik untuk kita.

Admin pun kerugian namun nak buat apa, kalau difikir secara logik, memang lambat lagi COVID-19 ini akan reda. USA serta negar Eropah tengah hancur sekarang ini pasal COVID-19. Filipina dan India tengah berperang dengan rakyat mereka untuk lock down. Indonesia belum menunjukkan tanda-tanda penurunan.

Untuk kaki travel admin harap semua bersabar dan gunakan peluang ini untuk simpan duit dan dan tamat sahaja COVID-19 ini, jalanlah sepuas yang mungkin. Nak minta cuti pada tahun ini pun macam tak kena sebab dah sebulan lebih kita bercuti dengan gaji dari pihak syarikat. Takkan nak minta cuti lagi setelah habis COVID-19 ini.

Blog travel ini pun akan bersawang buat seketuka namun anda masih boleh membaca secara detailed intineri yang pernah kami pergi. Baca dengan detailed sebab artikel admin ini tentang pelancongan sesuatu tempat itu memang cukup detailed ,jika satu tempat admi pergi, palig kurang akan terdapat lebih dari 7 artikel serta video yang admin buat.

Pergi ke intineri penuh artikel admin dan klik setiap link dalam tu dan ia membawa anda penerangan lanjut tentang tempat tersebut. Selamat membaca dan STAY AT HOME dan KITA JAGA KITA.

Sunday, March 15, 2020

NETIZEN MENGAMUK ORANG MELANCONG KERANA COVID-19

March 15, 2020 1
NETIZEN MENGAMUK ORANG MELANCONG KERANA COVID-19
Hari ni saya baca dalam FB ada pihak tu buat satu statement, ramai orang Malaysia yang melancong ke luar negara walau pun COVID-19 telah di umumkan pandemik.

Kemudian kat komen ramailah netizen-netizen dalam anggaran 99% kutuk orang Malaysia yang bodoh, banggang dan pentingkan diri melancong walaupun COVID-19 semakin berleluasa.

Bawah ni adalah salah satu sampel yang saya ambil.


Boleh tahan jumlah komen membina yang ditulis oleh rakyat Malaysia ni. Banyak doa-doa yang menghukum mereka.

Kasihan aku lihat orang yang akan pergi melancong ni...hahahaha.

Pada pendapat saya, itu hak mereka kalau hendak pergi melancong pada waktu ni. 

Mereka tentu dah buat kajian terperinci sebelum melancong ke negara yang mereka mahu lawati.
Takkan bodoh sangat mereka mahu melawat sesebuah negara tanpa persediaan.


Sebagai contoh diatas Pulau Jeju di Korea selamat untuk dilawati malah Pulau ni juga ada keluarkan arahan untuk 16 negara yang mahu melawat Jeju harus mempunyai visa.

Pelancong Malaysia terkecuali buat masa sekarang. Maka anda boleh melawat ke Pulau Jeju.

Selain itu mereka juga mesti telah siap sedia menyediakan PPE seperti face mask atau hand sanitizer serta supplement.

Netizen yang melalut macam kurang tamadun ni sepatutnya lihat secara keseluruhan aspek baik dan buruk. Sebelum kita menghukum mereka.

Adakah anda tahu kos persiapan le Korea sebagai contoh untuk flight dan hotel disana untuk 2 orang kosnya hampir RM5000. Belum lagi dicampur jika anda mengguna pemandu pelancong.

Mungkin untuk mereka yang mempunyai lebihan uang tak kisah kalau batalkan percutian mereka ni. Tapi mereka yang menyimpan uang selama 1 atau 2 tahun untuk melancong takkan nak kenselkan pelancongan mereka.

Kadangkala kita kena akui, soal uang juga memain peranan penting kenapa mereka sanggup ambil risiko. Tiket penerbangan biasanya kita booking 6 bulan atau 1 tahun awal, betul tak?

Mana ler mereka tahu COVID-19 ini akan melanda. Mahu tak mahu kena terjah ajer ler.

Ya, nyawa lebih penting. Tapi dengan kajian kawasan pelancongan serta persiapan pencegahan COVID-19 anda masih boleh melancong.

Lainlah, kerajaan Malaysia telah senaraikan negara tersebut tidak boleh dilawati atau negara tersebut tengah buat lockdown.

Sebagai contoh, mahu ker anda melancong ke Itali. Tak mahu kan. Boleh melancong tapi berdasarkan situasi.

Saya harap netizen fahami mereka. Dan mereka yang mahu melancong juga, anda juga harus siap sedia dikuarantin 14 hari jika pulang ke tanahair samada dari kerajaan atau syarikat anda.