Travel Blog

Travel Blog

Sebuah blog peribadi pelancongan

Ads

Breaking

Saturday, June 9, 2018

A Famosa Melaka

June 09, 2018
A Famosa Melaka
A Famosa Melaka
A Famosa Melaka adalah runtuhan kubu yg dibina setelah kejatuhan
Kesultanan Melaka. Dibina oleh Portugis dan di ambil alih dan diupgrade 
oleh Belanda. Sekarang tinggal runtuhan2 kecil sahaja tapi berbaloi di  lawati. Tak sah, kalau ke Melaka tak pergi ke sana.


Masalah yg paling teruk nak melawat kat kubu ni ialah kena panjat  tangga. Jenuh nak memanjat tangga dgn kapasiti paru2 yg penuh dgn asap  rokok..hehehe. Kat dalam tu ada juga yg jual gambar2 dan key chain  kenangan. Dari bukit tu juga boleh lihat keseluruhan Dataran Pahlawan yg  besar. 

A Famosa Melaka

A Famosa Melaka

A Famosa Melaka

A Famosa Melaka

A Famosa Melaka

A Famosa Melaka


Friday, June 8, 2018

Pantai Kundur Melaka

June 08, 2018
Pantai Kundur Melaka
Pantai Kundur Melaka
Pantai kundur terletak di Tangga Batu, Melaka. Tempat mandi manda yg
masih ujud selain di Tanjung Bidara yg terkenal. Today aku bawa anak  isteri mandi kat sana dan promosi Pantai Kundur dalam web aku.

Kemudahan kat Pantai Kundur ni lengkap. Kemudahan tandas yg baik dan
murah. Sekali masuk RM0.50. Selain itu terdapat byk gerai2 kecil yg jual
pelbagai makanan dan juga terdapat medan selera yg disediakan.

Tempat tinggal lak ada apartment murah yg tersedia utk disewa. Apartment  Mutiara. Malam kalau nak makan memang tak pening, byk sangat dgn makanan  laut yg spesial. Aktiviti riadah kat laut disediakan kayak. Ni ada sikit  kelemahan, yg ada kayak ajer. Bot2 laju atau banana tak der.

Selain itu utk aktiviti berkumpulan tersedia pentas dan dewan rekreasi.  Memang sesuai tapi kena calling JKK kampung sana buat tempahan. Lupa  lak, ia juga ada tapak2 perkhemahan utk yg budget rendah..hehe. Atau  jiwa alam sekitar, suka tidur kat luar..

Keselamatan dijamin krn pantai ni terletak betul2 mengadap jalan raya. Tak tersembunyi kat hutan2 atau hujung2 pantai. Lupa lagi, jika minat memancing memang sesuai utk kaki pancing. Pantai ni merupakan tempat anjuran GP JORAN BH tiap2 tahun. So, ada ikan ler..hehehe.

Welcome to Pantai Kundur. Dan lihat gambar2 yg tak berapa cantik yg aku ambil kat web aku. Just klik tajuk atau tulisan bawah gambar.

Pantai Kundur Melaka

Pantai Kundur Melaka

Thursday, June 7, 2018

Night View At Jalan Besar

June 07, 2018
Night View At Jalan Besar
Night View At Jalan Besar (Nov 2010)

Pada 5.11.2010 aku ada jalan-jalan ke Jalan Besar atau panggil Jam Besar pada waktu malam. Ini merupakan aktiviti yang nak sangat aku buat tempoh hari.So lepas mandi laut sama anak-anak , aku pun bawa isteri dan anak-anak aku pergi ke Jalan Besar. Bini aku halau aku jalan amik gambar. Biar dia ngan anak-anak pusing-pusing kat sana. Thanks my beloved wife yang memahami aku..hehehe.
Apa lagi dapat lesen aku pun terus mengambil gambar... Gambar utama ialah Jam Besar yang ada kat Jalan Besar. Sebelah jam besar tu ada air pancut zaman kolonial lerrr..


Kedua gambar penarik beca yang sibuk mencari pelanggan. Sekarang ni penarik beca kat Melaka dah advance, amik pelancung ajer. Upahnya RM40 untuk 1 jam. Ni harga standard. Beca lak banyak yang lip lak (lampu2) siap dengan lagu disco atau hindustan..hehehe
Ketiga ambil gambar replika kincir air, yang aku tgk memang wajib kena amik kalau datang ke sana. Aku pun amik juga.
Keempat gambar haiwan utama Melaka, Si Kancil yang tgh berdiri kat roundabout Jalan Besar ..aku pun amik.
Kelima overall pemandangan Jalan Besar yang sekekelilingnya di penuhi oleh pelbagai Muzium seperti Muzium Belia dan macam-macam Muzium.
Keenam aku amik gambar bot sungai Melaka yang lalui jambatan di Jalan Besar. Dapat juga 2 atau 3 shot yang menarik.. Kalau nak naik bot jalan kaki sikit dah boleh naik.(Tu nanti aku cerita)

Jalan Besar waktu malam memang happening, sibuk walau jam dah tunjuk 10.00pm. Dengan lampu yang dihias cantik serta kicauan burung layang-layang yang memekak  atas pokok.Dari segi keselamatan, don't worry memang selamat punya. Polis punyalah ramai siap dengan polis pelancong lagi.. So u takkan sesat punya broo.

Night View At Jalan Besar (Nov 2010)


Night View At Jalan Besar (Nov 2010)

Night View At Jalan Besar (Nov 2010)

Maklumat Melancong ke Lombok

June 07, 2018
Maklumat Melancong ke Lombok

 Lombok
Selesai sudah pengembaraan pelancongan ke Lombok saya dan isteri selama 6 hari 5 malam.
Pengembaraan yang menarik dan memuaskan hati untuk kami.

Sepanjang pelancongan kami ke Lombok selama 6 hari 5 malam kami telah:

1. Trekking ke Gunung Rinjani melihat air terjun.
2. Melihat Pantai- Pantai indah sekitar Lombok seperti Pantai Mawun dan Kuta Lombok dll.
3. Melihat matahari terbenam di Senggigi.
4. Makan makanan tradisional Lombok.
5. Berkunjung ke Muzium Negeri Lombok.
6. Melihat hasil tenunan Sasak serta mencuba pakaian budaya Sasak.
7. Membeli belah tembikar Lombok.
8. Membeli belah ole-ole Lombok.
9. Snorkling di Gili.
10. Menaiki bot ke 3 Gili iaitu Gili Trangwanan, Menu dan Air.

 Lombok

Untuk pengetahuan jika melancong ke Lombok anda harus memakai pakaian kasual sahaja dan sandal.

Disebabkan kebanyakkan aktiviti adalah melawat pantai dan air terjun. Untuk lelaki pakai seluar pendek yang tutup aurat.

Dan aktiviti paling penat ialah trekking ke Gunung Rinjani untuk melihat 2 air terjun. Pergi dan balik ambil masa 1.5 jam dengan menaiki tangga dan denai serta sungai.

Selain itu anda boleh bersantai dengan menyewa motor dengan harga RP60,000 sehari. Jgn takut, polis tak tangkap....hahaha.

Walau bagaimana pun, untuk saya wajib anda mempunyai pemandu pelancong. Saya menggunakan pemandu pelancong dari Lombok Eco Tour dan nama pemandu kami ialahWayan Nate.

Anda akan membuang masa jika bergerak sendirian kerana perjalanan dari satu tempat ke tempat lain agak jauh dan berbelit. Sebagai contoh dari Senggigi ke Gunung Rinjani.

Lebih baik mengguna pemandu pelancongan dan setelah pulang berjalan jika anda hendak rayau-rayau sewa motor. Motor boleh disewa ikut jam juga.

Pelbagai hotel terdapat di Lombok. Kami tinggal di hotel Puri Senggigi sepanjang masa berada di disana. Hotel 3 bintang, boleh ler untuk tidur.
Hotel pilihan kami pakai booking.com.

Untuk mencari hotel, lebih baik cari hotel di Senggigi di pusat pelancongan Lombok. Jangan pula kau cari hotel di Gili, itu kat pulau.

Terdapat 2 kali penerbangan ke Lombok dari KLIA 2. Pagi dan petang. Kami bergerak pagi pada pukul 8.45am dan tiba disana 11.45am. Anggaran dari Kuala Lumpur ke Lombok memakan masa 3 jam.

 Lombok

Saya ada menulis artikel lengkap tentang perjalanan kami di Lombok. Anda boleh klik link atau cari label bawah "lombok".

6 hari 5 malam memang cukup lama sebenarnya. Biasanya 3 hari 2 malam pun memandai...
Cuma anda kena bijak plan..
1 hari di gunung rinjani...1 hari di Gili dan esoknya pergi ke kawasan tenunan/ tembikar dan pantai.
Balik flight petang pukul 3.45pm.


 Lombok

Tambahan:
Selain itu kali kedua aku ke Lombok kami pergi ker:
1) Tanjung Aan
2) Kampung Sasak