Travel Blog

Travel Blog

Sebuah blog peribadi pelancongan

Ads

Breaking

Thursday, January 10, 2019

HERITAGE HOTEL CAMERON HIGHLAND

January 10, 2019 0
HERITAGE HOTEL CAMERON HIGHLAND
HERITAGE HOTEL CAMERON HIGHLAND
Pemandangan dari bilik kami menginap

Tempoh hari masa cuti panjang semasa pulang dari Taiping, mak aku nak singgah kejap di Cameron Highland. Pehhhh!!! permintaan yang terbaik...hahahahaha.

Maka kami gerak dari Taiping dalam pukul 10am dan tiba kat Tanah Rata dalam pukul 2.00pm dan perkara pertam aialh kami mencari hotel penginapan yang telah aku booking di booking.com iaitu Heritage hotel . Tak mahal untuk semalam iaitu RM285 untuk 3 orang.

Hotel yang aku booking ialah Heritage Hotel iaitu sebuah hotel old english stail di Cameron Highland. Dan aku katakan aku tak menyesal booking hotel ini kerana amat memuaskan hati.
Ia terletak di Tanah Ratadan berdekatan dengan bandar dan Mall. 

Pemandangan dan kedaan bilik yang kemas dan berfungsi nampak mewah dan bercirikan omputih memang ken adengan jiwa aku..hehehehehe.

Jom lihat bilik ini  Heritage Hotel :




HERITAGE HOTEL CAMERON HIGHLAND

HERITAGE HOTEL CAMERON HIGHLAND

HERITAGE HOTEL CAMERON HIGHLAND

HERITAGE HOTEL CAMERON HIGHLAND

HERITAGE HOTEL CAMERON HIGHLAND

Sunday, December 30, 2018

MELAWAT ZOO MELAKA

December 30, 2018 2
MELAWAT ZOO MELAKA
MELAWAT ZOO MELAKA


Salah satu kawasan pelancongan terkenal di Melaka ialah Zoo Melaka. Di atas ialah tiket masuk ke Zoo Melaka. Kalau nak datang ke Zoo Melaka datanglah awal-awal pagi sebab binatang ini waktu pagi aktif dan sebagai fotografer memang kami awal ke Zoo Melaka.

Selain itu di Zoo Melaka ada membuat pertunjukkan binatang seeprti pertunjukkan burung, kasi makan gajah dan kuda serta keeper talk seperti yang tertera di bawah ini.

Pada tahun ini Zoo Melaka melalui perubahan penambaikan setelah diambil alih oleh kerajaan Melaka kerana banyak binatang yang hilang atau sakit. Walau bagaimana pun semasa aku pergi ke Zoo Melaka pada bulan Desember 2018, banyak lagi binatang. tak sabar nak lihat perubahan terbaru nanti.

MELAWAT ZOO MELAKA

Ramai juga aku melihat melawat Zoo Melaka dan kebanyakan perkhidmatan masih lagi berjalan lancar cuma ada beberapa kedai minum yang tutup di Zoo Melaka. Jom lihat gambar koleksi aku .


MELAWAT ZOO MELAKA


MELAWAT ZOO MELAKA


MELAWAT ZOO MELAKA


MELAWAT ZOO MELAKA

MELANCONG SEHARI KE TAIPING 2018

December 30, 2018 0
MELANCONG SEHARI KE TAIPING 2018
MELANCONG SEHARI KE TAIPING 2018

Pada hujung tahun 2018 ini, jalan -jalan Malaysia ke Taiping. Daerah ini menjadi pilihan aku kerana kakak aku tinggal disini. Kakak aku dah tinggal 20 tahun di Taiping dan sekarang adalah pembuat kek utama di Taiping, Kalau berminat boleh calling/what apps di  0125399047 at lawat FB beliau di
IDZURA FB HOMEMADE CAKE

Berbalik pada Cuti-Cuti Malaysia di Taiping dalam masa 2 hari ini, banyak juga tempat aku pergi sambil dibantu oleh pemandu pelancong aka anak buah aku..hahahaha.

Kawasan pertama aku pergi ialah Taman Tasik Taiping. Kawasan wajib pergi kalau ke Taiping. Kalau tak pergi umpama hilang satu kaki. Sebuah tasik yang amat besar dan mempunyai pendangan yang terlalu cantik. Dunia fotografi dan juga wedding fotografi kalau nak bergambar.

Sepanjang 2 hari aku ke sana, ramai betul pengantin ke sini ternasuk melayu dan cina. So memang kawasan ini memang cantik. Bukan aku kata tapi melalui pemantauan aku sebagai fotografi ler..hahahaha

MELANCONG SEHARI KE TAIPING 2018

Kami membuang masa yang banyak ke sini selama 2 hari kerana nak amik bayang-bayang pokok di air tapi malangnya angin agak kuat dan tak dapat gambar yang cantik.

Kami juga telah pergi ke Bukit Larut tapi malangnya tiket dah habis dan dengan frust kami pergi ke tempat lain iaiti Charcoal Factory yang membuat pembuatan arang batu secara tradisional di Kuala sepetang.

Aku tak tahu bagaimana orang yang kerja kat sana, nampak macam berat dan panas siut,,, Kalau aku tak tahan nak kerja kat sana.

MELANCONG SEHARI KE TAIPING 2018


Alang-alang dah sampai ke Kuala Sepetang maka kami ke Mee Rebus Mak Jah yang terkenal viralnya. Apa yang boleh aku katakan perkhidmatan memang cekap. Walau pun ramai orang cepat mereka sediakan mee rebus permintaan kami. Makanan mereka memang maveles walau pun aku bukan peminat udang...hahahaha

MELANCONG SEHARI KE TAIPING 2018


Ingatkan lepas makan Mee Rebus nak cuba naik bot lihat helang di Kuala Sepetang, Tapi malangnya kami tak jumpa tour guide yang sesuai sebab ramai orang  dalam syarikat tour guide. Kena ikut berkumpulan dana aku tak minat sangat. So kami batalkan dan pergi kembali ke Taiping semula.


Sampai di Taiping kami pergi makan cendol viral Taiping iaitu cendol tertua Bismillah Cendol di Taiping. Itu statement anak buah aku ler. Aku makan cendol kacang dan memang terasa kuah cendol yang disajikan. Tahap rating A aku kasi!!

MELANCONG SEHARI KE TAIPING 2018

Selepas makan bubur cendol ingatkan nak pergi ke kawasan lain tapi panas tahap gaban. Tak larat sebab kami keluar dari pukul 10.00am hingga jam sekarang 3.30pm.  Ikut target nak ronda-ronda sampai pukul 6.00pm..hahahah.

Apa nak buat sebab Bukit Larut tak ler masuk... Helang terbatal.....
Banyak tempat aku perdi seperti Zoo Taiping, mandi air terjun, mandi swimming pool.
Kalau kau nak berjalan sekitar Taman Tasik Taiping semua kawasan ini amat berdekatan..

Aku dah pergi dahulu maka aku tak pergi lagi lerr..


MELANCONG SEHARI KE TAIPING 2018

MELANCONG SEHARI KE TAIPING 2018




Thursday, December 27, 2018

MELANCONG KE HATYAI 2018 2H2M

December 27, 2018 0
MELANCONG KE HATYAI 2018 2H2M

MELANCONG KE HATYAI 2018 2H2M

Pergi sekali lagi ke Hatyai. Tempoh hari aku pergi dengan rakan-rakan dalam masa 2H1M.
Dan kini aku pergi lagi dengan jangkamasa 2H 2M.  Dimana kami petang kami bergerak ke Danok dan bermalam disana kerana mahu elakkan jammed di imigresen. Pernah berlaku pada aku bersama rakan, 3 jam sangkut kat imigresen dan dapat jalan sikit sahaja.

Kali ni juga aku mengambil pemandu pelancong Taiping ke Hatyai dengan harga RM280 satu kepala. Aku ambil dari Taiping sebab aku memandu dari Melaka ke Taiping rumah kakak aku.

Aku ,wife, mak mentua dan anak aku bergerak dari Melaka pukul 4am dan tiba Taiping pukul 1pm sebab jalan jammed dan macam biasa repair jalan ler..



Sabtu 22dec 2018: -
Bertolak jam 5.30ptg
🔹Dannok 
🔹Check in hotel - Petical Hotel ( ini tambahan duit)
🔹Dinner - Makan Daging Bakar

Sampai Taiping lepak jap dan pukul 5.30pm pemandu kami bernama Azuan sampai dan kami pun bergerak ke Danok. Kami sampai ke Danok dalam pukul 9.30pm dan urusan imigresen selama 30 min. Tak ramai orang sangat, nasib baik.

Kemudian kami cari hotel bedekatan dan berjaya mencari hotel bernam Petical Hotel. Murah jugak dalam RM80 semalam dan biliknya juga besar. Kemudian kami makan daging bakar iaitu makanan istimewa Danok.

MELANCONG KE HATYAI 2018 2H2M
Makan Daging Bakar Di Danok

Kesokkan pagi kami bergerak dari hotel dalam pukul 7.00am dan sebelum itu kami sarapan dahulu sementara kami menunggu pemandu pelancong Thailand. Menurut pemandu kami sekarang ini wajib setiap kali kenderaan pelancong Malaysia yang mahu ke Thailand wajib ambil pemandu pelancong Thailand. 

Semasa sedang sarapan pemandu pelancong kami namanya Aida tiba dan kami bergerak tempat pertama seperti jadual di bawah.


Tempat pertama kami pergi ialah ke KAYSORN iaitu sebuah kedai kecil menjual pakaian, Kedai tu memang kecil tetapi semua bas berhenti kat kedai ini. Punyalah sesak nak masuk kat dalam. Aku naik lemas tapi sempat beli 4 helai baju warna dan bentuk sama untuk dipakai bersama esok..hehehehe

MELANCONG KE HATYAI 2018 2H2M
kedai Kaysorn yang kecil dan padat dan popular

Selepas itu kami ke Renu Kacang tempat pembuat dan penjual kacang. Pehhhh!!! sama macam kat Kaysorn lagi padat dengan manusia. Tapi aku sempat beli beberapa jenis kacang yang dijual dengan mencilok line...hehehehhe. Renu Kacang ini adalah sebuah kedai yang menjual pelbagai jenis kacang yang tak dapat di malaysia. namun kami tak dapat beli beberapa kacang pilihan kerana dah habis atau penuh sangat dengan manusia...

MELANCONG KE HATYAI 2018 2H2M
Nora Plaza

Selepas itu kami pergi Nora Plaza iaitu sebuah pasar raya yang menjual pelbagai cenderahati dan jual bag-bag serta barangan lain. Kami hanya membeli keychain sahaja untuk rakan sekerja dan yang lain-lainkami tak beli sebab kualiti barangan tak begitu baik berbanding di Vietnam...hehehehe.

MELANCONG KE HATYAI 2018 2H2M
Big Bee Farm


Selepas itu kami pergi ke Big Bee Farm iaitu menjual madu lebah. Semua negara yang kami pergi mesti jual madu lebah sampai aku dah tak percaya dengan madu lebah lagi...hahahaha.  Yang bezanya kat Hatyai ini ia ada tempat penerangan dalam bilik bagaimana madu ini dibuat dan peneranagn produk mereka.

Selepas itu kami dirancang di bawa makan sebuah kedai makan viral Kai Tod Decha tapi tak boleh masuk kerana terlalu penuh sangat so kami ke tempat makan lain iaitu DeHatyai.

Kemudian kami pulang ke hotel dan mandi, Kami diberi masa 1 jam untuk bersiap. Dalam pukul 2.30pm kami bergerak meninggalkan hotel dan pergi ke destinasi yang seterusnya iaitu Museum 3d Hatyai.

MELANCONG KE HATYAI 2018 2H2M
Museum 3D Hatyai

Bayaran masuk ke Museum 3D ini ialah 400 bath seorang. Kelbihan museum ini ialah ia da magic show oleh beberapa orang ahli silap mata dan kemudian setelah selesai magic show tersebut kami pergi mengambil gambar 3D.

Apa yang boleh aku katakan, kalau boleh jangan masuk ke museum 3D ini kerana harga bayaran dengan aktiviti tak berbaloi. Gambar 3D yang ada kat sana punyalah sedikit sahaja, kalau nak banding dengan 3D di Port Dickson ialah 5 kali ganda banyaknya.
400 bath seorang lebih kurang RM35 inggit!!!
Tapi untuk anak-anak mereka memang suka ler....hahahaha


 
MELANCONG KE HATYAI 2018 2H2M
Floating market
 
Kemudian aktiviti yang ditunggu iaitu melawat ke Floating Market iaitu tempat menjual makanan di perahu. Perkara pertama yang aku boleh katakan masa mula sampai ialah kesesakan ke Floating Market. Musim cuti sekolah adalah waktu paling sesak di Hatyai, rata-ratanya semua orang Malaysia dari permulaan perjalanan hingga ke Floating Market.

Kami berjaya cari parking dan memulakan perjalanan ke perahu mencari makanan di sana. Mak aku tak larat nak jalan lagi dan aku jadi tukang antau makanan..hehehehe.
Selain itu di perahu,  di bahagian atas Floating Market juga ada kedai-kedai makanan dan jual ole-ole. Kalau nak makan yang pelik-pelik memang wajib kesini tapi risikonya ialah ribuan manusia lerr....

MELANCONG KE HATYAI 2018 2H2M
Asian Night Market

Selepas habis jalan ke Floating Market kami pulang ke hotel kami iaitu TD Resident yang terletak berdekatan di Asian Night Market. Kami mandi-mandi dan malam tu aku dan bini serta anak-anak keluar sekejap ke Asian Night Market.

Pehh .punya ramai manusia kat sana. Kat Asian Night Market banyak menjual pakaian dan bahagian atas menjual makanan. Macam biasa aku tak dapat nak teroka semua kawasan kerana ia besar sangat dan padat dengan manusia dari Malaysia.

Kami bungkus makanan dan bawa pulang ke hotel. Dan lepas tu tidur sebab sok kul 0645
kena bangun awal.

Ahad 23dec 2018:
7am -  730pm
🔹Minum pagi
🔹Gerak ke Hatyai
🔹Museum 3d
🔹Ksorn
🔹Check in hotel
🔹Lunch @ kai tod decha - tak pergi dan makan di Chalet Hatyai
🔹Renu kacang
🔹Nora plaza
🔹Big bee farm
🔹Floating market Khlong Hae

7.30pm - 11.00pm
🔹Balik hotel
🔹Asean night market

MELANCONG KE HATYAI 2018 2H2M
Dim Sum Chabura


Hari Kedua dan hari terakhir. Kami meneruskan aktiviti kami dengan bangun seawal 0600 dan meninggalkan hotel untuk check out.

Dalam pukul 0700 tempat pertama kami pergi ialah ke Dim Sum Chabura iaitu makanan Cina paling popular di Hatyai tapi halal ler. Bini dan anak aku memang suka sangat dengan Dim sum Chabura dan aku akui ianya memang sedap dan lain daripada yang lain.

Kami amat bernasib baik kerana masa tiba di sana tak der orang.. Sukanya hati kami memilih dengan tenang dan semasa kami sedang makan berduyun-duyun bas baru tiba ..fuhh lega sebab kami tiba awal.

MELANCONG KE HATYAI 2018 2H2M
Elephant ride

Setelah makan kami bergegas pula ke aktiviti kegemaran anak aku iaiatu menaiki gajah. Kami tiba di Chang Puak Camp agak awal dan belum sesak lagi . Perkara pertama yang aku buat ialah beli tiket menaiki gajah yang bernilai 500 bath. Pada mulanya hanya beli tiket untuk anak tapi tak boleh tahan maka mak dan ayah pun beli..Pehh 2000 bath tuu...

Tapi sesekali apa salah kan...Memang best naik gajah sebab ia pengalaman pertama kami.

MELANCONG KE HATYAI 2018 2H2M

Selepas itu kami meneruskan aktiviti kami ke Tang Kua Hill yang terletak berdekatan di Samila beach. Ianya merupakan sebuah bukit yang membolehkan kit amelihat kawasan bandar dan laut sekitar Songkla. kena naik lif kalau nak naik ke bukit tersebut.

Tak ler berapa cantik dari pemandangan bukit Tang Kua ini. Infrastruktur pun tak dijaga begitu baik, standard Malaysia ler tu..tak der maintenance...hehehe.

MELANCONG KE HATYAI 2018 2H2M


Selepas itu kami singgah sekejap di struktur naga yang berdekatan di Samila Beach melihat patung naga yang menyembur air. cantik untuk ambil gambar di sana.

MELANCONG KE HATYAI 2018 2H2M


Akhir sekali kami singgah di pantai samila dengan harapan nak ambil gambar apatung ikan duyung tapi ramai plak yang anak amik gambar. Malas pula aku nak beratur..hehehe

Anak aku amik kesempatan naik kuda ler.. jadi koboi Malaya..hahaha.
pantai Samila ini cantik sangat dengan keluasan pantai dan pasir yang jernih.

Setelah itu kami pun menuju pulang ke Danok dan tiba di Danok kami singgah sekejap di Pasar Borong Danok membeli beberapa barangan yang tak sempat kami beli.

Dalam pukul 8.00pm kami meninggalkan danok dan tiba di Taiping dalam pukul 1000pm.

Isnin 24dec 2018:

8am- 
🔹Breakfast dimsum
🔹Elephant ride
🔹Lunch @ chalatat beach
🔹Tan kuan hill
🔹Samila beach

6pm - 
🔹Bertolak balik dannok
🔹kedai borong dannok
🔹dinner @ dannok

9pm - 11.00pm
🔹Cop passport border dannok dan balik taiping

Kesimpulannya ialah perjalanan ke Hatyai memang cukup dalam masa 2H2M dengan syarat tidur awal di Danok untuk elakkan membuang masa di imigresen dan berehat dengan lengkap.

Aku jug amengucapkan terima kasih kepada pemandu pelancong kami Azuan yang cukup membantu kami dengan follow up memastikan semua perjalanan kami teratur.
Jika anda berminat untuk menggunakan perkhidmatan Azuan anda boleh meneleponnya  012-5696214 tapi dari Perak, kedah atau Pulau Pinang.

MELANCONG KE HATYAI 2018 2H2M